Sömnlöshet och Sverige: Hur det behandlas

Sovproblem som sömnlöshet är sömnproblem som är ett vanligt symptom på många psykiska sjukdomar inklusive ångest, depression, schizofreni, bipolär störning och uppmärksamhetsbrist. 14,8 procent av australiensiska vuxna uppfyller tröskeln för klinisk diagnos av sömnlöshet. Då lämnar det 59,4 procent med minst ett sömnsymptom tre eller flera gånger i veckan och den andra hälften som har dagliga rutiner tillåter dem inte att få tillräckligt med sömn. Det enda säkra sättet att bli av med tillståndet för gott är att antingen gå ner i vikt eller genomgå operation för att ta bort överflödigt vävnad från gommen eller halsen. Kirurgi kan ha biverkningar, varför det vanligtvis ses som en sista utväg men det finns inga botemedel mot sömnstörningar.

Dåsig

Sömnlöshet

Sömnlöshet orsakar höga nivåer av stress och vissa mediciner. Den beskriver en allmän svårighet att falla eller somna. Individer upplever effekterna av sömnbrist dagen efter. Som inkluderar svårigheter att fokusera, irritabilitet, impulsiv och brist på balans. Behandling mot sömnlöshet består av att förbättra sömnvanor, beteendeterapi och identifiera och behandla underliggande orsaker. Sovpiller kan också användas men bör övervakas med avseende på biverkningar. Vissa människor fungerar bra och är inte trötta under dagen med bara tre till fyra timmars sömn på natten. De flesta behöver mer än detta. Att behöva sex till nio timmar per natt är i genomsnitt. De flesta människor upprättar ett mönster som är normalt för dem i deras vuxna liv.

Behandling

Stimuluskontrollterapi. Denna metod hjälper till att ta bort faktorer som innehåller ditt sinne för att motstå sömn. Avkopplingstekniker. Progressiv muskelavslappning, biofeedback och andningsövning är sätt att minska ångest vid sänggåendet. Olika tankar kan hålla ditt sinne aktivt på natten, vilket gör det svårt att sova. Stressfulla livshändelser eller trauma – till exempel död eller sjukdom hos en nära och kära, skilsmässa eller sådan arbetsförlust – också kan leda till sömnlöshet. Eszopiclone och Temazepam är några receptbelagda sömntabletter som också hjälper till med sömnlöshet. Mat som koffein, potatis, tomater, aubergine, paprika, alkohol, socker, mjöl och några fler saker kan också vara orsaken till det.

recept

Läkare brukar bara förskriva hypnotika för sömnlöshet som är långvarig och besvärande eftersom läkemedlet kan ha biverkningar En annan klass av lugnande hypnotika, kallad benzodiazepiner, kan också behandla sömnlöshet. Melatonin, ett hormon som produceras av din kropp, har visat sig förbättra ångestsymtom. Att komplettera med melatonin för ångest kan förbättra sömnkvaliteten, reglera døgnrytmen och underlätta negativa känslor förknippade med ångest, vilket också är bra för sömnlöshet. God sömnpraxis inkluderar att ha ett regelbundet schema för sänggåendet och undvika tupplurar, koffein och TV före sängen.

Sömn är viktigt

Håll dig fast vid ett sömnschema. Håll din sänggåendet och väckningstiden konsekvent från dag till dag, även på helger. Fortsätt vara aktiv. Kontrollera dina mediciner. Undvik eller begränsa tupplurar. Undvik eller begränsa koffein och alkohol och använd inte nikotin. Tala inte med smärtan. Undvik stora måltider och drycker före sängen. Det kan också komma och gå, med perioder då en person inte har sömnproblem. Akut sömnlöshet kan pågå från en natt till några veckor. Sömnlöshet kallas kronisk när en person har sömnlöshet minst tre nätter i veckan i tre månader eller längre. Den längsta inspelade tiden utan sömn är ungefär tvåhundra sextiofyra timmar eller drygt elva dagar i rad.

Sömnbrist

Även om det är oklart exakt hur länge människor kan överleva utan sömn, är det inte lång tid innan effekterna av sömnbrist börjar visa. Efter bara tre eller fyra nätter utan sömn kan du börja hallucinera. Kronisk sömnlöshet är också verkligen en indirekt dödsorsak. Sömnlöshet har varit den direkta dödsorsaken i ett mycket litet antal fall. En extremt sällsynt genetisk sjukdom som kallas dödlig familjär sömnlöshet leder till utmattning, demens, koma och så småningom död. Dödlig sömnlöshet är en sällsynt prionsjukdom som stör sömn och leder till försämrad mental funktion och förlust av koordination av mental funktion och förlust av koordination. Döden inträffar inom några månader till några år.

Psykofysiologisk sömnlöshet

Psykofysiologisk sömnlöshet är en av de vanligaste och svåraste typerna om sömnlöshet att behandla. En patient med denna specifika sömnstörning fokuserar på sin sömn och oroar sig för att inte få tillräckligt med sömn när det är dags för sängen. Deras oroande börjar när de förbereder sig för sängen.

Zacharias Engdahl

Publicerat av

Zacharias Engdahl

Hej. Jag är urolog från Stockholm. Jag arbetar på Karolinska universitetssjukhuset.