Framsteg i behandlingen av prostatacancer: Vad du behöver veta

Australier och prostatacancer: Här är vad du behöver veta

Prostatacancer i Sverige är en av de vanligaste typerna av cancer som drabbar 19 000 australier varje år. Det är vanligare hos män över 50. Risken för prostatacancer är mycket högre om den går i familjen ju äldre du blir eller på grund av övervikt. Det kan orsaka låga fertilitetsnivåer eller detsamma i gengäld om du upplever en låg fertilitet som du kanske vill kontrollera av en läkare eftersom det kan vara ett tecken på att ha cancer. Det är svårt att undvika att få prostatacancer men en sak som kan hjälpa är att leva en hälsosam livsstil genom att träna och hålla en sund kost. Statistik visar att cirka 3 500 män dör varje år av sjukdomen. Prostatacancer är högre än bröstcancer i Sverige.

Hur man behandlar prostata

Vad är prostatacancer

Prostatacancer är en typ av cancer där onormala celler bildas i prostata. Det är inte en särskilt snabbväxande sjukdom och det kan ta år innan de första tecknen på den någonsin dyker upp. Om de inte behandlas kan cancercellerna spridas utanför prostata till andra delar av kroppen för att växa och utveckla nya cancerformer. Överlevnadsgraden från prostatacancer är cirka 5 år med varje 9 av 10 män som lever de fem åren. Statistiken visar att cancer långsamt har minskat under åren från 2009, där över 21 000 män dött på grund av det till 2016, där endast 3 568 män gick bort från den. På grund av hur vi har blivit med hur vi testar nu och de behandlingar som finns ute idag kan många män leva ett normalt liv i flera år.

Diagnos

Att diagnostiseras korrekt med prostatacancer inkluderar att få ett PSA-test även känt som det prostataspecifika antigentestet. Det testar halterna av bra och dåligt protein. Testet är inte 100 procent men testas varje år kan ge en bättre känsla för det om du gör det eller inte har det. Ett annat test skulle vara att ha gjort en biopsi om din läkare tror att du måste bestämma i vilket stadium cancern befinner sig där de tar liten vävnad från prostata och titta på den noggrant under ett mikroskop för att berätta. MR- och CT-skanningar kan också hjälpa till att avgöra om cancern finns i prostata. Men att rutinmässigt kontrolleras av en digital rektalundersökning är förmodligen det bästa sättet att hålla jämna steg med det för att veta om det har det eller inte.

Behandling

Enligt forskningen från viagraapotek.se behandlingar av prostatacancer beror alla på hur allvarlig sjukdomen är. En sak som läkaren kommer att göra är att sätta ihop ett behandlingsteam för att bestämma vad som skulle vara de bästa alternativen för dig. Några av dem kan inkludera strålbehandling eller kirurgi för att gå in där och ta bort prostata. En annan är en hormonterapi cancerceller behöver hormoner för att växa och genom att minska hormonerna kan hjälpa till att bromsa cancer och sedan finns det palliativ vård som inkluderar strålning och kemoterapi. Men för att försöka minska symtomen totalt sett där du kan leva ett normalt liv. Det finns många typer av läkemedel på marknaden inklusive Lucrin, Taxol och många andra. Men prata med din läkare för att avgöra vad som är bäst för dig.

Vad vi vet

Som någon som bryr sig om någon med prostatacancer är det många saker du kan göra och kommer att behöva göra för någon med sjukdomen, inklusive att ta dem till läkaren, bada dem, plocka sina mediciner från apoteket, vara emotionellt stöd för personen och många fler. Det finns människor och organisationer att nå ut för att hjälpa dig att få en bättre förståelse av sjukdomen och hur du kan ta hand om dem eftersom det kan vara en känslomässig berg-och dalbana också för dig. Som partner för någon med cancer kan du känner dig arg ibland ensam och skyldig för sexuella önskemål eftersom alla vill känna intimitet då och då och med cancer kanske du eller din partner när som helst inte känner för att vara så. Så det är vanligt att känna så här.

I allmänhet har behandlingarna och diagnoserna kommit på vägen för sjukdomen. Som jag sa tidigare är det bästa sättet att veta att prata med din läkare och se till att du regelbundet kontrolleras för att du kan leva ett normalt liv.

Zacharias Engdahl

Hej. Jag är urolog från Stockholm. Jag arbetar på Karolinska universitetssjukhuset.
Zacharias Engdahl

Publicerat av

Zacharias Engdahl

Hej. Jag är urolog från Stockholm. Jag arbetar på Karolinska universitetssjukhuset.